Translate

căutare

vineri, 5 aprilie 2013

Catastrofa de la Ramstein


       O manevră de acrobaţie aeronautică, prin care piloţii ar fi dorit să impresioneze zeci de mii de spectatori s-a terminat tragic în momentul în care un avion în flăcări a căzut peste mulţime.
        Echipa italiană de acrobaţie aeriană "Frecce Tricolori" zburând pe aparatele Aermacchi MB-339PAN, şi-a început demonstraţia  în cadrul spectacolului aviatic desfăşurat în 1988 la baza aeriană Ramstein din Germania de Vest. Formaţia de acrobaţie se pregătea să facă o manevră spectaculoasă cunoscută sub denumirea "inimă străpunsă", în care traseele de zbor ale avioanelor, marcate cu fum verde, roşu sau alb, culorile drapelului italian, urmau sa formeze pe cer o mare inimă.
      Manevra "inimă străpunsă" a început cu toate cele 10 aparate într-un zbor ascensional vertical, care se desfăcea ulterior la centru înt-un luping pe trei direcţii. Cinci avioane au virat la stânga într-o formaţie formată în V şi patru la dreapta în formaţie de zbor diamant, în timp ce un aparat făcea un luping la 90 de grade pe sub ambele grupuri de avioane înainte de azbura spre linia centrală a inimii.
În această imagine, întipărită
în memoria spectatorilor şi a
milioanelor de telespectatori,
avionul fără bot , pilotat de
Nutarelli, este surprins în ultima
parte a zborului în timp ce se
îndreaptă spre mulţimea adunată
pe pistă
În jurul orei 3:35 din după-amiaza zilei nde 28 august, avionul care zbura singur în cadrul manevrei "inimii străpunse" efectuată de echipa Frecce Tricolori, pilotat de locotenent-colonelul Ivo Naturelli, în vârstă de 38 de ani, se pare că a ajuns la partea de jos a lupingului mai devreme şi puţin cam prea jos. Naturelli a ridicat botul avionului său, aparent în încercarea de a se strecura printre formaţiunea din cinci aparate care se apropiau din dreapta sa, dar a agăţat stabilizatorul vertical şi aripa stângă a aparatului liderului formaţiei, locotenet-colonelului Mario Naldini. Ca urmare Naldini, în vârstă de 41 de ani, s-a ciocnit de camaradul său, căpitanul Giorgio Alessio de 31 de ani. Alessio s-a prăbuşit pe pistă iar Naldini în pădurea care înconjura baza aeriană.
Scenele petrecute pe aeroportul de la Ramstein
au fost urmărite şi greu de crezut peste tot în lume
Şocul care a urmat a fost şi el resimţit la nivel global.
         Avionul pilotat de Naturelli, dezechilibrat foarte tare din cauza pierderii fuselajului frontal, s-a răsucit şi s-a dat peste cap izbindu-se de sol în imediata apropiere a liniei de spectatori, la aproximativ 450 m de pistă. Aparatul a explodat şi a continuat să se rostogolească spre parcarea aglomerată cu maşini şi zona de picnic, împrăştiind combustibil şi resturi printre spectatorii îngroziţi. Aparatul a avariat un elicopter medical staţionat în zona parcării şi a provocat arsuri grave unui mare număr de spectatori. Alte două avioane MB-339 din cele cinci au fost avariate, dar toate şapte au putut să zboare şi să aterizeze în siguranţă pe aeroportul din apropiere de la Sembach. Şi -au pierdut viaţa 30 de spectatori şi cei trei piloţi, peste 60 de persoane fiind grav accidentate.
          Imediat după accident, toate demonstraţiile militare şi de acrobaţie aeriană au fost interzise în Germania Federală din cauza gradului de periculozitate. Investigaţiile au arătat că Naturelli, Naldini şi Alessio aveau 3 800, 3 900 şi respectiv, 1.600 ore de zbor pe avioanele cu reacţie. Dintre toate echipajele de acrobaţie aeriană, "Frecce Tricolori" a folosit cel mai mare număr de avioane într-o singură manevră. De exemplu formaţiunea "Red Arrows"  din cadrul RAF foloseşte maximum nouă aparate. Ramstein a fost cel de-al patrulea accident fatal suferit de echipa italiană în zece ani; alte accidente din timpul antrenamentelor şi spectacolelor aeriene au avut loc în 1978, 1979 şi 1981.
         USAF din Europa(USAFE) au dat publicităţii raportul investigaţiilor în noiembrie 1988. Cauza, se spune, a fost o eroare umană, o "greşeală" a pilotului avionului  care zbura singur, dar raportul nu merge mai departe de concluzii.

    
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu